Nog 20 dagen voor de maand Ramadan begint – Allahoemma balighna Ramadan!
Tijdens deze maand willen we ons vooral concentreren op onze spirituele groei en om deze doelen te bereiken is het belangrijk om – vóórdat de maand Ramadan begint – niet alleen onszelf goed voor te bereiden maar ook ons huishouden. Het is best een uitdaging om het vasten en extra ‘Ibadah te combineren met het runnen van een huishouden. De dagelijkse verantwoordelijkheden blijven namelijk gewoon staan. Door wat voorbereidingen te treffen maak je het jezelf in de maand Ramadan niet alleen makkelijker maar ook minder stressvol. Je creëert meer tijd voor ‘Ibadah en zal bewuster en op een rustgevende manier genieten van de beste maand der maanden.
Ik heb enkele tips voor je op een rij gezet zodat je het jezelf in de maand Ramadan makkelijker kunt maken, de productiviteit in de Ramadan kan verhogen en genoeg tijd vrij kan maken voor extra ‘Ibadah.
HUISHOUDEN
Opruimen en schoonmaken kan in de Ramadan een tijdrovende taak zijn. Plan daarom nu een grondige (voorjaars)schoonmaak in zodat je straks in de Ramadan gerust wat taken kan laten staan. Je hoeft dan alleen de dagelijkse dingen in het huishouden (voor de rust en hygiëne) bij te houden.
Geef je keuken tijdens het opruimen en schoonmaken wat extra aandacht en zorg voor een ramadan-proof keuken. Zet alles wat op je aanrecht staat in de kast en laat alleen datgene staan wat je daadwerkelijk zult gebruiken, zo houd je ruimte over en heb je ook minder schoonmaakwerk na het koken. Orden de voorraadkasten, vul je kruiden bij en check je serviesgoed. Geef de oven, vaatwasser en alle elektrische apparaten een grondige beurt zodat alles fris en schoon is.
Doe alle spullen – ook apparaten – die op je aanrecht staan en die je in de ramadan niet nodig hebt weg en zet de spullen die je wat meer nodig hebt binnen handbereik.
KOKEN
Een weekmenu is een handig hulpmiddel om het plannen van iftar-maaltijden te vergemakkelijken. Door vooruit te plannen en een weekmenu te maken, zorg je ervoor dat je altijd weet wat je gaat koken en dat je de benodigde ingrediënten in huis hebt. Het maken van een weekmenu stimuleert je tegelijkertijd om gezondere maaltijden te koken omdat je bewuster bent van wat je eet.
Sla een voorraad boodschappen in – koop wat meer van de meest gebruikte ingrediënten zoals vlees, rijst, pasta, olie en kruiden. Dit scheelt je steeds een (vermoeiende) uitje naar de supermarkt. Je bespaart niet alleen tijd en energie maar ook geld.
Snijd het vlees voor, marineer het en stop het in de vriezer. Snijd (in een hakmolen) basisgroenten voor die je nodig hebt voor het maken van soep en stop ook die in de vriezer. Tijdens het koken van je soep kun je alles zo in de pan gooien (zonder het te ontdooien) – dit kun je ook met andere soorten groenten (die je vaak nodig hebt) doen.
EID
Ondanks dat de maand Ramadan nog niet eens aangebroken is – is het verstandig om ook nu rekening te houden met eid-ul fitr. Stel een budget vast en houd je hieraan. Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan kleding, cadeaus, decoraties, eten en andere zaken die bij eid-ul fitr horen. Als je eenmaal weet hoeveel je wil uitgeven, kun je je uitgaven”planning” hierop afstemmen en voorkomen dat je meer uitgeeft dan je je kunt veroorloven.
Winkel ruim van tevoren. De laatste 10 dagen van de maand Ramadan zijn namelijk het meest waardevol en het is zonde om die dagen in winkels door te brengen. Koop dus nu alvast eid outfits, eid cadeaus, eid decoratie en sla – als je van plan bent om voor eid-ul fitr te bakken -alvast alle ingrediënten in om lekkernijen te bakken.
PLANNEN
Zorg voor een goede taakverdeling binnen jouw gezin en maak een planning – vanaf nu tot aan de Ramadan en vanaf de Ramadan tot aan eid-ul fitr.
Je creëert door te plannen meer inzicht in je huishouden en hoe je jouw tijd besteedt. Je hebt een goed overzicht van al hetgeen wat je voor elkaar wil krijgen en je kunt beter bepalen wat je prioriteiten zijn in de maand Ramadan.