Voor “drukke” moeders lijkt het alsof er te weinig uren in een dag zitten. Het combineren van een gezin, huishouden en werk is soms niet altijd even makkelijk, en er is niets vervelender dan je constant overweldigd te voelen omdat je achter de feiten aan blijft lopen. Daarom beschouw ik plannen niet als luxe, maar als een must om het drukke leven – van afspraken en vergaderingen tot schoolevenementen en speelafspraken – te stroomlijnen en bij te houden.
DRUKKE MOEDERS & PLANNEN
Plannen is mijn manier om de balans tussen werk en gezin gestructureerd te laten verlopen, chaos te voorkomen en ruimte te creëren voor zaken – die naast mijn gezin en werk – ook belangrijk zijn voor mij. Het geeft me niet alleen grip op mijn agenda, maar ook de vrijheid om te genieten van het ouderschap en het dagelijkse leven. Door prioriteiten te stellen, flexibel te zijn en tijd voor jezelf vrij te maken, kun je zowel in je carrière schitteren als een zorgzame ouder zijn.
Hoewel plannen belangrijk is voor mij, betekent dit niet dat ik elk moment van mijn dag minutieus vastleg. Mijn focus ligt op het hebben van een helder overzicht dat me geruststelt en de flexibiliteit biedt om onverwachte wendingen met gemak aan te pakken.
Door mijn dagen en weken goed in te delen, verminder ik de kans op “last-minute” paniek.
PRIORITEITEN
Plannen gaat veel verder dan alleen het noteren van taken en afspraken. Het begint met het stellen van prioriteiten: wat is dringend en wat kan wachten. Zo kun je – als drukke moeder – je energie richten op wat er op dat moment het meest toe doet.
Begin met het opstellen van een overzichtelijke lijst van alle dingen die je moet doen. Dit creëert niet alleen duidelijkheid, maar helpt je ook om te beslissen welke taken het belangrijkst zijn. Zet de taken die belangrijk zijn voor het behalen van je doelen bovenaan je lijst. Stel – om taken op tijd af te ronden – ook wat deadlines voor jezelf in, deadlines helpen je om je taken goed in te plannen en succesvol af te ronden.
Soms moeten huishoudelijke taken wachten terwijl je je richt op iets anders wat óók belangrijk is voor het welzijn van je gezin. Het draait om keuzes maken en weten wat op dat moment het beste is.
WEES FLEXIBEL
Een goede planning voor een drukke moeder betekent niet alleen het vaststellen van taken en deadlines, maar ook het vermogen hebben om soepel om te gaan met onvoorziene en onverwachte gebeurtenissen. Soms verandert de situatie en kunnen er onverwachte dingen gebeuren – een goede planning geeft je de ruimte om hiermee om te gaan zonder de grip op je taken te verliezen. Sta open voor veranderende omstandigheden en accepteer dat niet altijd alles volgens plan zal verlopen – pas je planning aan als dat nodig is.
Flexibiliteit is voor jou als drukke moeder jouw kracht. Je bent in staat om je aan te passen aan nieuwe informatie, prioriteiten of onverwachte gebeurtenissen, zoals spoedvergaderingen, plotselinge deadlines, een ziek kind of onverwachte verplichtingen.
VERLIES JE EIGEN WELZIJN NIET UIT HET OOG
Plannen is niet alleen handig om het reilen en zeilen van je werk, huishouden en gezin in goede banen te leiden; het geeft je als drukke moeder ook de vrijheid om aan jezelf te denken. Door bewust tijd te reserveren voor jezelf, geef je jezelf niet alleen rust, maar creëer je ook ruimte voor persoonlijke groei en ontspanning.
Deze momenten kunnen simpel zijn, zoals rustig een kop koffie of thee drinken, een paar bladzijden van een boek lezen of een korte wandeling maken. Je bent niet alleen die drukke, zorgzame werkende moeder, maar een individu met eigen behoeften die ook af en toe moet opladen. Dit betekent dat je – ondanks de drukte – bewust tijd voor jezelf moet vrijmaken voor rustmomenten Het betekent ook “nee” zeggen tegen extra verplichtingen als je al op je grens bent.
Drukke moeder, goed voor jezelf zorgen helpt je om de beste versie van jezelf te zijn – dit is niet alleen goed voor jou, maar ook voor jouw gezin en de mensen om je heen.
NOG ENKELE TIPS
- Werk aan een realistische lijst van dagelijkse taken. Prioriteer wat echt moet gebeuren en wees niet te hard voor jezelf.
- Een planning stelt je in staat om je tijd goed te gebruiken en voorkomt dat je tijd verspilt aan zaken die niet bijdragen aan je doelen.
- Stel haalbare doelen voor zowel je professionele als persoonlijke leven. Wees realistisch over wat je in een dag kunt bereiken zodat je teleurstelling door onredelijke verwachtingen kunt voorkomen.
- Betrek je gezin bij het planningsproces. Creëer samen een gezinskalender waarop belangrijke data, evenementen en verantwoordelijkheden worden gedeeld. Dit bevordert een gedeeld begrip van elkaars behoeften en verantwoordelijkheden.
- Maak gebruik van tools zoals een planner, agenda of een app om je planning bij te houden.
- Het is voor je welzijn belangrijk om af en toe “nee” te zeggen. Accepteer niet te veel taken als het je overweldigt (overbelasting veroorzaakt).
2 reacties
Kan ik een homeplanner 2024 krijgen om gratis uit te printen?
Kan ik gratis een home planner 2024 uitprinten?