Afgelopen week opende ik Pinterest, mijn oog viel op een screenshot van een sms-gesprek met daaronder de tekst “wij gebruiken in ons gezin plan X. Dé reddingslijn die onze kinderen op elk moment gratis kunnen gebruiken”. Ik was natuurlijk benieuwd wat plan X was en klikte om de rest op de site te kunnen lezen.
Bert Fulks vertelt dat hij elke week een uur doorbrengt met een groep jongeren die een half jaar in een verslavingskliniek zitten om van hun verslaving af te komen. Toen hij aan deze jongeren vroeg of ze ooit iets door groepsdruk gedaan hadden terwijl ze zich er eigenlijk helemaal niet goed bij voelden, reageerden ze allemaal bevestigend. Ze hadden allen weleens het gevoel gehad dat ze geen idee hadden hoe ze er onderuit konden komen en ze daarom toegegeven hadden aan de groepsdruk.
Bert Fulks bedacht daarom “plan X” voor zijn gezin. Als zijn kinderen zich in een “ongemakkelijke” situatie bevinden (met vrienden), kunnen ze door de letter “X” te sms’en, aangeven dat ze zich ergens bevinden en er iets gebeurd waar ze niet achter staan. Degene (ouders of bijvoorbeeld een oudere broer) die de sms ontvangt, volgt een vooraf afgesproken script. Binnen enkele minuten gaat de telefoon en gaat het gesprek als volgt:
“Hallo?”
“Danny, er is iets aan de hand en ik moet je nu meteen komen halen.”
“Wat is er gebeurd?”
“Ik zal het je vertellen als ik daar aankom. Je moet binnen 5 minuten klaar staan om te vertrekken, ik ben er zo.”
Zijn zoon verteld vervolgens aan zijn vrienden dat hij zo opgehaald wordt omdat er thuis iets aan de hand is. Bert Fulks vindt dat hij zijn kinderen op deze manier een uitweg biedt, met de tijd zal dit de weerbaarheid vergroten. Hij voegt er wel aan toe dat zijn kinderen na plan X zelf bepalen wat ze wel of niet vertellen, geen vragen zullen stellen en geen oordeel vellen, ook als ze zich ergens bevonden waar ze niet hadden mogen zijn – tenzij zijn kinderen zelf erover willen praten.
MIJN MENING
Het is algemeen bekend dat pubers gevoeliger zijn voor groepsdruk omdat ze graag ergens bij willen horen, veel vrienden willen hebben en de mening van leeftijdsgenoten steeds belangrijker vinden. Groepsdruk hoeft in principe niet altijd negatief te zijn, een vriendin kan je kind makkelijker overhalen om zich wel in te schrijven voor huiswerkklas terwijl jij het al wekenlang voorstelt, dit is positieve groepsdruk. Terwijl negatieve groepsdruk leidt tot zaken die iemand tegen zijn wil uitvoert en zich er ook niet goed bij voelt maar het wel lastig vindt om te weigeren. Veel jongeren vinden het moeilijk om een andere keuze te maken dan de groep omdat het gewoon niet “tof” is om “nee” te zeggen.
Je wilt als ouderzijnde je kind in alle opzichten beschermen en we willen allemaal dat onze kinderen niet over de streep gaan en gewoon aan de goede kant van de streep durven te blijven staan. Ik kan me daarom wel voorstellen dat ouders een hulplijn creëren, met name voor kinderen die zich nog niet weerbaar genoeg kunnen opstellen of in een nieuwe situatie belanden zoals de overgang van groep 8 naar de brugklas. In dit geval vind ik het idee dat een kind middels een “geheime code” op de ouders terug kan vallen wel een “veilig” idee. Ik ben alleen geen voorstander dat een kind moet liegen tegen zijn of haar vrienden (dat er thuis iets gebeurd is), door smoesjes te blijven verzinnen kom je ook niet ver, dus dit zou ik dan wel anders aanpakken.
Het is wel belangrijk om steeds in gesprek te blijven met je kind en te bespreken hoe ze met onwenselijke of intimiderende situaties om kunnen gaan en dat ze negatieve groepsdruk kunnen vermijden door een eigen mening te vormen en daar ook zo standvastig mogelijk achter blijven staan.
Zou je overwegen om ook zoiets af te spreken met je kind?
11 reacties
ik vind het een goed idee het is denk ik ook vooral bedoeld om de moment waarop ze met hun rug tegen de muur staan toch een hand uit te kunnen steken momenten waar je als ouder anders vaak nooit vanaf weet als de enige andere uitweg op die moment toegeven is dan is dit een goede oplossing zal ik later zeker toepassen
Ik ken dit helemaal niet, van die code. Opzich wel handig en goed bedacht!
Poeh. Het is nu nog een ‘ver van mijn bed-show’ met een meisje van 6 jaar. Ik vind het op zich wel veilig klinken. Al voel ik ook wel dat ik er niet volledig achtersta, maar ik kan niet goed uitleggen wat. Wat ik wel weet is dat ik er altijd voor mijn kind wil zijn.
Eerlijk gezegd..ik ken dit niet en nog nooit gehoord. Misschien omdat mijn zoon nog te jong is voor.
Het lijkt mij wel lastig
Lastig, want aan de ene kant biedt het kinderen een mogelijkheid om onder de groepsdruk uit te komen, aan de andere kant zou een kind gewoon nee moeten kunnen zeggen als de groepsdruk te groot wordt.
Ik geloof wel dat groepsdruk steeds meer een ding wordt en dat het soms lastig is voor zowel kind als ouders om daarmee om te gaan. Ik zou wel willen dat bij ons alles goed bespreekbaar is later
Ik ben de moeilijke leeftijden doorgesparteld zonder plan X maar vind het nog wel oké klinken. Het enige probleem is dat sommige pubers er al ingestapt zijn zonder het zelf te beseffen en als ze plan X dan willen inschakelen dat het dikwijls al te laat is.
Ik snap de groepsdruk zo erg! Mijn ouders hebben me wel geleerd om nee te zeggen dus ik denk dat ik redelijk kan omgaan met groepsdruk. Toch blijft het in veel situaties erg lastig.
Ja en nee, ik snap de druk maar vind ook dat een kind nee moet durven te zeggen.
Ik zou het wel doen maar een andere code afspreken omdat kinderen hier waarschijnlijk ook vanaf weten.
Ik vind het dubbel. Aan de ene kant heel goed omdat groepsdruk echt een ding is bij kinderen. Aan de andere kant vind ik ook dat ouders hun kinderen moeten leren om daar niet voor te zwichten, dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan.