Als je op vakantie gaat, heb je de keuze tussen een all-in resort (of hotel) en een meer zelfstandige vakantie in een huisje of op de camping. Beide opties hebben hun eigen charme alleen verschillen ze natuurlijk wel wat huishoudelijke taken betreft. Terwijl een all-in vakantie je alle zorgen uit handen neemt – van eten tot schoonmaken – moet je bij een huisje of camping zelf de handen uit de mouwen steken. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor het bereiden van maaltijden, het doen van boodschappen en het schoonhouden van je verblijf.
Hoewel je op vakantie bent, blijven bepaalde huishoudelijke taken soms dus gewoon staan. En dat is helemaal niet erg! Dingen des levens, het hoort erbij en doet niets af aan het plezier en de geluksmomenten die we tijdens onze vakantie beleven. Door de belangrijkste huishoudelijke taken goed te plannen en te verdelen, kun je ervoor zorgen dat het huishouden ook tijdens de vakantie soepel blijft verlopen. Ik heb enkele tips voor je op een rij gezet!
HUISHOUDELIJKE TAKEN
Probeer een dagelijkse routine voor huishoudelijke taken aan te houden, maar blijf flexibel. Pas je schema aan de situatie aan en laat ruimte voor spontane activiteiten. Reserveer bijvoorbeeld in de ochtend (ruim voordat de kinderen wakker worden) een half uurtje à drie kwartier en aan het einde van de dag (als de kinderen weer in bed liggen) 20 minuten tot een half uur voor huishoudelijke taken. Dit helpt je om de belangrijkste taken af te ronden zonder dat het te veel tijd kost.
Gebruik een timer om jezelf te motiveren en te voorkomen dat je te veel tijd aan één taak besteedt. Blijf wel realistisch: het is niet altijd mogelijk om alles perfect te doen en dat is helemaal oké.
Enkele huishoudelijke taken die ook tijdens een vakantie uitgevoerd moeten worden:
- Het opgeruimd houden van de leefruimtes door gebruikte spullen op hun plaats terug te zetten.
- Het schoonhouden van leefruimtes, zoals het afnemen van oppervlakken, stofzuigen/vegen en dweilen.
- Maaltijden bereiden voor het gezin.
- Afwassen & afdrogen/vaatwasser vullen & legen.
- Wasjes draaien: wassen, drogen en opvouwen van kleding, handdoeken en beddengoed.
- Het legen van vuilnisbakken (in zéér warme landen/streken – 2 à 3 keer per dag i.v.m. ongedierte en vliegen!)
- Badkamer & WC schoonhouden.
Houd je aan het meteen-doen concept! Is er geknoeid – meteen schoonmaken, liggen er kruimels – gelijk opvegen, ben je aan het koken, ruim dan meteen het aanrecht op.
TAAKVERDELING
Het verdelen van huishoudelijke taken kan veel druk van je afnemen. Betrek je partner en kinderen bij het huishouden door een eenvoudig schema op te stellen waarin je de taken verdeelt. Dit zorgt ervoor dat iedereen een steentje bijdraagt en helpt om een gezellige en gezamenlijke sfeer te creëren tijdens de vakantie. Maak van huishoudelijke taken een leuke activiteit door bijvoorbeeld een wedstrijdje te houden: wie kan het snelst opruimen?
EENVOUDIGE WEEKMENU EN BOODSCHAPPENLIJST
Maak een weekmenu met simpele en snelle maaltijden die weinig voorbereiding en afwas vereisen. Denk aan gerechten die snel klaar zijn, zoals pasta, salades of eenpansgerechten. Stel ook een boodschappenlijst (inclusief basisproducten zoals olie, kruiden en specerijen) samen zodat je alles wat je nodig hebt in één keer kunt inslaan en in huis hebt. Kies voor veelzijdige ingrediënten die je voor meerdere maaltijden kunt gebruiken zoals groenten die in verschillende gerechten passen of basisproducten zoals rijst en pasta.
UIT ETEN
Heb je behoefte aan een pauze of heb je gewoon geen zin om te koken? Overweeg dan om buiten de deur te eten. Veel campings hebben eigen eetgelegenheden en daarnaast kun je lokale restaurants verkennen. Door af en toe buiten de deur te eten, geef je jezelf niet alleen een welkome pauze van het koken, het opruimen van de keuken en het afruimen na het eten, maar het geeft je ook de kans om de lokale keuken te ontdekken en nieuwe smaken te ervaren. Bekijk vooraf de eetgelegenheden in de buurt en maak een lijst van plekken die je wilt bezoeken.
Lees bij het kiezen van een restaurant vooraf de beoordelingen en aanbevelingen van anderen. Dit helpt je om de beste opties te vinden en voorkomt last-minute keuzes.