Hoe groter een gezin – hoe meer huishoudelijke taken er zijn. Het is onmogelijk om het huishouden alleen (of samen met je partner) te runnen totdat de kinderen het huis uit gaan. Dat de kinderen hun steentje bijdragen is niet meer als normaal, jong geleerd is immers oud gedaan.
Een bijdrage leveren in het huishouden door een kind is ook goed voor de ontwikkeling: je kind leert zijn of haar verantwoordelijkheden te nemen en leert tevens samen te werken. Uiteindelijk hebben ze er ook baat bij als ze op zichzelf gaan wonen, als ze ouder zijn – zullen ze je uiteindelijk dankbaar zijn. Maar hoe kun je kinderen mee laten helpen in het huishouden en welke klusjes zijn geschikt voor kinderen?
Het is erg belangrijk om de taken op leeftijd af te stemmen. Het is absoluut niet de bedoeling om je kinderen over te belasten met huishoudelijke taken, wees reëel en bedenk altijd dat het om “het helpen” gaat. Je hoeft je anderzijds ook niet schuldig te voelen als je je kind vraagt om een klusje uit te voeren.
2 TOT 4 JAAR
Van hele jonge kinderen kun je natuurlijk niet verwachten dat ze helpen in het huishouden, maar ze vinden het wel erg leuk om hun ouders na te doen en te helpen. Door samen na het spelen op te ruimen, kun je je peuter het opruimen aanleren.
Zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft zoals boeken in de boekenkast, speelgoed in de speelgoedbox (of een andere plek waar het zou moeten horen), zo leert je kind dat alles een vaste plek heeft en ontstaat er een “opruimroutine” die bij en na het spelen hoort.
Je kleintje zal vast alleen meehelpen door wat speeltjes in de bak te gooien
Wat kun je o.a. verwachten:
- Speelgoed opruimen
- Jas aan de kapstok hangen (voor zover dat mogelijk is)
- Schoenen op de juiste plek zetten
4 TOT 8 JAAR
Basisschoolkinderen kunnen heel veel taken zelfstandig uitvoeren, vanaf groep 1 leren ze al dat ze hun rommel moeten opruimen dus dan mag je dat thuis als ouder ook verwachten van je kind. Op welke manier ze kunnen helpen is afhankelijk van de leeftijd in deze leeftijdscategorie. Een vaatwasser vullen zal niet lukken maar een vaatwasser legen kan zeker wel onder begeleiding. Je kind legt de schone vaat op het aanrecht en jij plaatst alles weer terug in de kast. Je zult vaak het gevoel krijgen dat het veel makkelijker en sneller is om zelf dingen te doen, maar zo krijgen ze nooit de kans om het te leren.
In deze leeftijdscategorie speelt imitatiegedrag nog steeds een grote rol, kinderen vinden het erg leuk om hun ouders te helpen
Wat kun je o. a. verwachten:
- Eigen gemaakte rommel opruimen (na het eten, knutselen, kleuren en spelen)
- Vaatwasser uitruimen
- Afdrogen
- Tafel dekken
- Tafel afruimen
- Kamer opruimen
- Vuile kleding in de wasmand
- Vloer vegen
- Huisdieren eten geven
9 TOT 12 jaar
Rond deze leeftijd mag je wat meer verwachten van je kind en mogen de klusjes ook wel wat uitdagender worden. Je kunt er ook voor kiezen om met een vaste takenlijst te werken. Afwisseling in de taken zorgt ervoor dat een kind gemotiveerd blijft.
Download gratis de Happy Organized Home takenlijst, je kunt er een beloning aan vastkoppelen
Wat kun je o.a. verwachten:
- Helpen met koken
- Schone was vouwen (eigen kleding)
- Helpen met afwassen
- Zorg dragen voor huisdier (uitlaten, kattenbak verschonen, eten geven etc.)
- Stofzuigen
- Vuilnis in de kliko gooien
13+
De kans is groot dat je je puber niet meer zo enthousiast krijgt voor bepaalde taakjes in huis en ze er geen plezier meer aan beleven. Iets wat in het begin erg leuk was om te doen voelt opeens als een last, mopperend zullen ze hun taken vervullen. Het is belangrijk dat je uitlegt dat iedereen in huis medeverantwoordelijk is voor het huishouden. Maak samen goede afspraken over de taakverdeling en de verwachtingen, door de inbreng en mening te respecteren voelt je puber zich serieus genomen en zal hierdoor wat beter zijn taken kunnen uitvoeren.
Vaak denkt je puber dat de klus goed uitgevoerd is terwijl je als ouder het totaal anders ziet, dit leidt tot onnodige discussies. Om frustraties bij beide partijen te voorkomen is het niet alleen belangrijk om te bespreken wat er moet gebeuren, maar ook hoe en wanneer.
Het opruimen van de eigen kamer en het bij elkaar verzamelen van de vuile was zal een terugkerend discussiepunt worden
Wat kun je o.a. verwachten:
Je kunt nu veel meer van je kind verwachten, de (vaste) taken zijn nu divers en uitgebreider
SCHOONMAAKPRODUCTEN
Let er wel op dat je kind niet met schoonmaakproducten in aanraking komt.
TAKENLIJST
Wil je met een takenlijst voor je kind aan de slag gaan? Download hieronder dan de Happy Organized Home takenlijst!
2 reacties
[…] verdelen van huishoudelijke taken kan veel druk van je afnemen. Betrek je partner en kinderen bij het huishouden door een eenvoudig schema op te stellen waarin je de taken verdeelt. Dit zorgt ervoor dat iedereen […]
[…] Organized Home, van Farah. Deze handige en praktische blog helpt je om je huis te organiseren, je kids klusjes te laten doen (yeah!) en er staan leuke DIY en recepten op. Mocht je Islamistische mama’s kennen of er […]