Geld besparen om sneller bij je spaardoel te komen of geld besparen om rond te komen. Niemand vind het erg om elke maand extra geld over te houden. Maar toch is het in de praktijk niet zo makkelijk om geld te besparen en met name niet op de boodschappen, terwijl iedereen juist het liefst wel op boodschappen zou willen besparen en op een hele andere manier boodschappen zou willen doen.
Geld besparen werkt alleen als je een speciaal doel voor ogen hebt en weet waarom je je bestedingspatroon wilt veranderen. Dit zijn mijn tips om geld te besparen op boodschappen!
ÉÉN KEER PER WEEK
Probeer een keer per week uitgebreid boodschappen te doen en probeer om niet dagelijks naar de supermarkt te gaan. Je geeft meer geld uit als je dagelijks naar de supermarkt gaat, de verleiding is namelijk groter om meer mee te nemen dan de bedoeling is. Kies zuivelproducten uit die minimaal een halve tot één week houdbaar blijven. Groenten en fruit kun je – mits je het op de juiste temperatuur bewaard – voor een hele week inslaan. Maak geen uitzonderingen om tussendoor nog iets te halen: op = op!
BOODSCHAPPENLIJST
Maak een boodschappenlijst en houd je er ook aan tijdens het boodschappen doen. Een boodschappenlijst zorgt ervoor dat je bewuster inkopen doet. Door na te gaan wat je nog in de voorraadkast, koelkast of vriezer hebt, voorkom je aankopen die je niet nodig hebt.
Download hier de gratis Happy Organized Home boodschappenlijst!
AANBIEDINGEN
Neem elke week de aanbiedingen door. Je kunt een app downloaden of gewoon ouderwets de folders doornemen. Koop niet zomaar iets omdat het in de aanbieding is, behalve als het op je weekmenu of boodschappenlijst staat – dan is zo een aanbieding natuurlijk altijd mooi meegenomen. Uiteraard kun je de afweging maken om houdbare producten, wasmiddelen of schoonmaakproducten die (nog) niet op zijn wel in de aanbieding te kopen.
WEEKMENU
Door van tevoren een weekmenu te maken, kun je veel gerichter boodschappen doen. Je koopt namelijk alleen datgene wat je daadwerkelijk gaat gebruiken en nodig zult hebben. Door de folders van de supermarkten voor de komende week door te nemen, kun je op basis van de aanbiedingen een weekmenu maken. Kijk eerst welke ingrediënten je al in huis hebt en schrijf wat je niet in huis hebt alvast op je boodschappenlijst.
BUDGET VASTSTELLEN
Stel (samen met je partner) een vast budget op voor de weekboodschappen en pin bij voorkeur dit bedrag. Neem af en toe de kassabonnetjes door zodat je precies weet hoeveel en aan wat je je geld uitgeeft.
NOG MEER TIPS
- Verander eens van supermarkt.
- Plan in je weekmenu een of meerdere vleesvrije dagen. Goede vleesvervangers zijn bijvoorbeeld peulvruchten.
- Koop niet alleen A-merken maar probeer ook eens een huis- of budgetmerk.
- Koop seizoensgebonden groenten en fruit.
- Vergelijk tijdens het boodschappen doen de kilo en prijsverhouding.
- Ga naar de markt voor groente en fruit.
- Doe geen boodschappen als je honger hebt.
- Koop geen/niet teveel ongezonde snacks.
- Doe boodschappen zonder je kinderen.
8 reacties
Wat een handige tips! Hier ga ik zeker gebruik van maken!
Niet perse voor het boodschappen doen, maar wel: grotere hoeveelheden koken en de rest invriezen voor een ander moment. Scheelt tijd en geld. Wij willen nu eens gaan wisselen van supermarkt. Of juist de grote ‘dure’ dingen zoals toiletpapier bij de goedkopere supermarkt te halen en inderdaad fruit op de markt. Alleen moet je dan ook weer aan de kilometers of bus-kosten denken. Of alles op de fiets doen (alleen ik heb geen fiets). Het blijft lastig. Maar fijn om dit weer voor mij te zien. Stimuleert ook weer om na te denken over hoe het ook goedkoper kan.
Handige tips wij doen altijd boodschappen voor een week omdat er geen supermarkt in de buurt zit en dan probeer ik me altijd aan het lijsje te houden
Ik probeer ook mijn boodschappen een keer per week te doen maar het lukt mij nooit om een hele week vooruit te plannen 😉
Ik ken alleen maar deze manier. Snap niet dat er mensen zijn die vrijwillig meerdere keren per week naar de supermarkt gaan.
Goede tips, ik geef echt belachelijk veel geld uit aan boodschappen. Ik koop veel te veel (met name ongezonde) producten.
Handige tips wij doen ook inderdaad per week boodschappen en bedenk dan ook al voor elke dag een gerecht verder zo min mogelijk naar supermarkt gaan om geen verleidingen en onzin mee te nemen
Ga vooral geen boodschappen doen als je trek hebt, en probeer niet te vallen voor de trucjes van de supermarkt om je dingen te laten kopen.