Voor velen is januari hét moment om nieuwe doelen te stellen en oude gewoontes los te laten. Een opgeruimd huis is een populair voornemen en staat vaak bovenaan het lijstje. Het kost alleen soms tijd om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen of een nieuw doel te bereiken. Door kleine stappen te zetten en deze consequent vol te houden, kun je je voornemen waarmaken en routines creëren die het huishouden overzichtelijker en minder stressvol maken.
STAPPENPLAN VOOR EEN OPGERUIMD HUIS
Een opgeruimd huis zorgt niet alleen voor fysieke ruimte, maar ook voor rust en controle. Het creëren van een omgeving waarin alles zijn eigen plek heeft, kan de dagelijkse stress verminderen en zorgen voor meer overzicht. Toch kan het soms overweldigend lijken om hier daadwerkelijk aan te beginnen – erover nadenken kost meer energie dan gewoon te starten. De eerste stap voelt misschien groot, maar zodra je bezig bent, gaat de rest vaak vanzelf en voelt het opruimen minder zwaar dan je vooraf dacht.
Begin met een plan
Een goed plan geeft je houvast. Bepaal welk gebied van je huis je als eerste wilt aanpakken en jou het meest stoort. Misschien is het de woonkamer waar iedereen alles laat liggen, of de keuken die altijd vol lijkt te staan. Maak een lijst en verdeel deze in kleinere, behapbare stappen. Het is niet nodig om alles in één dag te doen. Door het opruimen op te splitsen, houd je het overzichtelijk en wordt de taak minder overweldigend. Zo kun je stap voor stap vooruitgang boeken zonder het gevoel te hebben dat je te veel tegelijk moet doen.
Stel haalbare doelen
In plaats van grote, vage doelen zoals “meer opruimen”, kun je specifieker zijn:
• elke week twee lade of één plank organiseren
• binnen drie maanden de zolder opruimen
• elke dag 15 minuten besteden aan opruimenDoor kleine, concrete doelen te stellen, kun je je voortgang makkelijker volgen en blijf je gemotiveerd om door te gaan.
Minimaliseer
Ga door je spullen en vraag jezelf af wat je echt nodig hebt. Dingen die je niet meer gebruikt of die geen waarde meer hebben, kunnen weg. Maak drie stapels: bewaren (opruimen), weggeven/doneren en weggooien. Dit maakt het proces sneller en eenvoudiger, omdat je direct beslist waar alles naartoe moet. Door alleen de spullen te bewaren die echt nuttig of waardevol voor je zijn, houd je je ruimte overzichtelijker en rustiger.
Creëer opbergsystemen
Investeer in handige opbergoplossingen zoals manden, opbergboxen en labels. Zorg ervoor dat alles een logische vaste plek krijgt. Je vindt sneller wat je nodig hebt, het maakt het opruimen makkelijker en voorkomt dat spullen na gebruik weer rond gaan slingeren.
Gebruik een timer
Stel een timer in voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 15 of 30 minuten. Dit helpt je om gefocust te blijven en en doelgericht aan de slag te gaan. Het helpt ook om jezelf te motiveren om aan de slag te gaan, omdat je weet dat je maar voor een beperkte tijd bezig zult zijn. Na de ingestelde tijd kun je altijd beslissen of je door wilt gaan of juist een pauze nodig hebt.
CREËER ROUTINES DIE WERKEN
Een opgeruimd huis vraagt om een dagelijkse opruimroutine. Door het regelmatig bij te houden, voorkom je dat rommel opstapelt en het uiteindelijk een grote “opruimklus” wordt. Een vaste routine helpt je om het overzicht te behouden en maakt het gemakkelijker om je huis opgeruimd te houden, zonder dat het je veel tijd kost.
Begin met het opzetten van een snelle en eenvoudige ochtendroutine. Denk bijvoorbeeld aan het opmaken van je bed, het legen of vullen van de vaatwasser en het opruimen van rondslingerende spullen. Deze kleine handelingen zorgen ervoor dat je dag overzichtelijk begint en je mentaal klaar bent voor wat de dag brengt.
Daarnaast kan een avondroutine – bijvoorbeeld na het avondeten of vlak voor je naar bed gaat – je helpen om je huis opgeruimd te houden en de dag netjes af te sluiten. Gebruik dit moment om alles weer op zijn plek te leggen, snel schoon te maken en voorbereidingen te treffen voor de volgende dag. Ruim de keuken op, leg je (werk)spullen klaar voor de ochtend, en zorg dat de oppervlakken in de woonkamer en badkamer schoon zijn.
Door deze routines regelmatig toe te passen, creëer je een ritme waarin schoonmaken, opruimen en organiseren een vanzelfsprekend onderdeel van je dag is geworden.
Wil je meer tips en inspiratie voor een opgeruimd huis? Onze opruimgids staat vol praktische en duidelijke stappen, opruimroutines en motiverende challenges.
Volg me op instagram voor meer tips en tricks m.b.t. huishoudelijke taken en het organizen.
1 reacties
Off topic, maar wat heeft je naam een mooie betekenis 🙂 Fijne tips hoor!