Half november hebben de meeste zorgverzekeraars hun premies voor 2019 bekend gemaakt. En zoals elk jaar zal de zorgpremie weer omhoog gaan. Hoeveel de zorgpremie zal stijgen, verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt tot 31 december 2018 je huidige zorgverzekering opzeggen en vanaf 1 januari 2019 overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Door je te verdiepen in de verschillende zorgverzekeraars en pakketten kun je geld besparen met een goedkopere zorgpolis, een betere dekking krijgen en de dekking beter afstemmen op wat je echt nodig hebt.
BASISPAKKET
Een basiszorgverzekering is voor iedereen die in Nederland woont of werkt verplicht, de overheid bepaalt ieder jaar opnieuw welke (medische) behandelingen gedekt worden in het basispakket. Voor alle andere (medische) zorg die niet onder het basispakket valt, kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.
Ondanks dat de zorg in het basispakket bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is, berekend iedere verzekeraar een andere premie. Ook zijn er verschillen in de vrijheid in keuze uit zorgaanbieders, je kunt namelijk niet bij alle ziekenhuizen of zorgaanbieders terecht. Bij het afsluiten van een basiszorgverzekering kun je ook nog eens kiezen tussen verschillende vormen polissen zoals bijvoorbeeld een natura- of restitutiepolis.
Bij een naturapolis kun je alleen kiezen voor een arts of behandelaar waarmee je zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. De zorgkosten worden dus volledig vergoed bij een zorgaanbieder die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar betaalt wel direct de zorgkosten.
Bij een restitutiepolis heb je meer keuze tussen zorgaanbieders en ziekenhuizen, je moet soms de rekening voorschieten als de zorgverlener geen contract heeft afgesloten met je verzekeraar. Deze vorm is vaak ook duurder dan de naturapolis.
AANVULLEND PAKKET
Omdat de basisverzekering niet alle zorg vergoed, kun je bovenop het basispakket een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Je kunt je extra verzekeren voor verschillende soorten zorg en therapieën zoals fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, tandartszorg en zorg in het buitenland. Ook kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een vergoeding voor een bril.
Als je meer zorg nodig hebt of veel kosten verwacht die de basisverzekering niet vergoed, dan is het verstandig om je hierin te verdiepen en de aanvullende verzekeringen te vergelijken. Iedere zorgverzekeraar bepaalt namelijk zelf de inhoud, maximaal aantal behandelingen, voorwaarden en de prijs van de aanvullende pakketten.
TANDARTS
Kinderen zijn tot 18 jaar via het basispakket verzekerd voor tandartskosten (orthodontie zit niet in het basispakket). Volwassenen moeten de tandartskosten zelf betalen of een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. In hele uitzonderlijke gevallen worden tandartskosten wel vergoed vanuit de basisverzekering (zie de voorwaarden). Het hangt van je gebit af of een aanvullende tandartsverzekering nodig is. Als je zelden extra behandelingen nodig hebt en alleen voor controle bij de tandarts komt, dan loont het niet om een tandartsverzekering af te sluiten. Maak een berekening van de aankomende behandelingen en vergelijk de voorwaarden en vergoedingen, want ook voor de aanvullende tandartsverzekering geldt een maximale bedrag die je vergoed krijgt.
OVERSTAPPEN
Vanaf half november kun je bij alle grote zorgverzekeraars de maandpremies opvragen, de zorgverzekering vergelijken en eventueel overstappen. Heb je voor 1 januari nog geen keuze kunnen maken maar wil je wel overstappen? Zeg dan je huidige verzekering voor 1 januari op, je hebt namelijk tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten.
TIPS
- Bekijk en vergelijk altijd bij de aanvullende verzekering de voorwaarden, aantal behandelingen en het eigen risico.
- Zoek uit welke contracten een zorgverzekeraar heeft met ziekenhuizen en zorgverleners in jouw regio.
- Je kunt je premie verlagen door het eigen risico te verhogen. Dit is alleen verstandig als je zorgkosten laag zijn.
- Je hoeft niet per se van zorgverzekeraar te veranderen, je kunt ook binnen jouw huidige verzekeraar de prijzen en polissen vergelijken en afstemmen op jouw nieuwe gezondheidssituatie.
- Door een zorgvergelijker (bijvoorbeeld de zorgvergelijker van vergelijkjezorgverzekering) te raadplegen kun je de verschillende soorten (aanvullende) zorgverzekeringen vergelijken.
9 reacties
Ik zit al letterlijk vanaf het begin bij dezelfde zorgverzekering. Vooral omdat ik bepaalde dingen vergoed krijg waar ik bij anderen verzekeringen niet zeker weet of ik daar dan ook meteen recht op heb. En ben ook wel gewoon tevreden erover hoor 🙂
Ik werk zelf in de verzekeringen en heb dan ook weleens te maken met ziektekosten. Je tips zijn absoluut handig en zeker van nut als mensen willen overstappen of iets willen wijzigen in hun pakket.
Goede tip. Toch merk ik dat ik heel blij ben met de zorgverzekeraar waar ik nu bij zit. En vind ik het een gedoe om weer opnieuw alles uit te zoeken. Overigens heb ik dat wel heel goed gedaan destijds. En toen kwam ik bij de huidige zorgverzekeraar uit.
Zelf ook doorgelezen maar kwam toch bij huidige zorgverzekering uit dat die voor wat ik wil het goedkoopste is
Ik vind het zo lastig. Heb jaren lang bij IZA gezeten, maar in 2018 zat ik bij Zilveren Kruis, omdat dat goedkoper was. Het bevalt me goed, maar ze worden zo duur in 2019 🙁 ik twijfel nu om over te stappen
Ik zit eigenlijk al jaren bij zilveren kruis en blijf hier zeker nog wel even zitten, vind het altijd wat eng om over te stappen nu weet ik wat ik krijg
Goede tips! Ik heb binnen mijn eigen zorgverzekering een wijziging aangebracht waardoor het aankomend jaar goedkoper voor me wordt. Overstappen is vooralsnog niet nodig 🙂
Goede tips!! Ik moet dit echt nog even goed uitzoeken en overwegen om over te stappen.
Ik vind het altijd heel ingewikkeld al die soorten verzekeringen, maar wel de moeite waard om je in te verdiepen inderdaad.