Om eerlijk te zijn is mijn motto om zo veel mogelijk werk in een zo kort mogelijke tijd en met zo min mogelijk inspanning te verrichten. Dit klinkt te mooi om waar te zijn maar met behulp van een planning kun je klusjes per periode op een rijtje zetten, het doel is niet om elke dag uren bezig te zijn met het huishouden maar juist zo min mogelijk, het geheim zit hem dan ook in het bijhouden van het huishouden. De informatie die hierna volgt is eigenlijk voor velen iets wat logisch en duidelijk is, maar om mijn serie compleet te maken heb ik er toch voor gekozen om dit er bij te voegen.
Bij het horen van “het runnen van een huishouden” denk je automatisch aan schoonmaken! Dat is natuurlijk niet gek, het schoon houden van je huis is de basis voor rust in huis en een gezonde leefomgeving. Om te kunnen genieten van je mooie huisje is het dus een essentieel onderdeel in je leven. We beginnen in de eerste hoofdstuk van de serie “voor het eerst een eigen huishouden runnen” met de basis. Om het jezelf makkelijk te maken dien je de basis spelregels van het huishouden te kennen, je wilt natuurlijk wel resultaat boeken dus de volgorde waarin de schoonmaakwerkzaamheden worden uitgevoerd is als volgt:
- Bedenk zelf wat je kunt doen om zo goed mogelijk hygiënisch te werken.
- Verzamelen van alle benodigdheden
- Luchten van de ruimte
- Verrichten van opruimwerkzaamheden
- Afstoffen
- Nat schoonmaakwerk verrichten
- Stofzuigen en dweilen
- Afwerken
Houd daarbij de volgende aandachtspunten in het oog:
- Zorg dat je alle materialen die je nodig hebt in één keer meeneemt. Dit bespaart tijd!
- Wissel bij het plannen zwaar werk af met lichte werkzaamheden.
- Probeer zó te werken, dat er bij een onverwachte onderbreking geen chaos achterblijft.
- Maak af waaraan je begint. Begin dus niet met allerlei werkzaamheden waarvoor je eigenlijk geen tijd hebt.
- Werk zoveel mogelijk van boven naar beneden.
- Als je weinig tijd hebt, bedenk dan welk werk het hardst nodig is.
Heb je je al eens verdiept in de schoonmaakmiddelen? De variatie in schoonmaakmiddelen is eindeloos: voor elke klus is wel een speciaal middeltje, het is even uitzoeken wat bij jouw huishouden past, kies daarom de juiste middel voor jouw soort vloer, aanrecht en meubels. Hoe milieuvriendelijker hoe beter! Chemische schoonmaakmiddelen zoals chloor en schuurmiddelen worden veel gebruikt bij het schoonmaken maar zijn niet altijd geschikt voor allerlei klusjes. Bij het gebruik van deze schoonmaakmiddelen is het raadzaam om (rubberen) schoonmaakhandschoenen te gebruiken. Wees daarom dan ook altijd voorzichtig met chemische schoonmaakmiddelen. Alle schoonmaakmiddelen die een oplossende eigenschap en een laag brandpunt hebben zijn gevaarlijk. Werk nooit in afgesloten ruimtes en zorg voor goede ventilatie. Gebruik chemische schoonmaakmiddelen nooit door elkaar en lees voor een goede gebruiksaanwijzing ook altijd de etiket van een schoonmaakmiddel. Bleekmiddel is een zeer agressief reinigingsmiddel, het is schadelijk voor de huid, luchtwegen, ogen en je meubels.
Maak voor jezelf een lijst met producten waarvan je denkt dat je ze nodig hebt om het nodige resultaat te behalen.
Een voorbeeld:
- Afwasmiddel
- Allesreiniger
- Glasreiniger
- Bleekmiddel
- Antikalk
- Spiritus
- Soda
- Schoonmaakazijn
- Vloerreiniger (voor laminaat, vinyl of tegels)
- Microvezel doekjes
- Schuursponsjes
- Zachte spons
- Zeem
- Raamwisser
- Stofdoeken
- Dweil
- Huishoudhandschoenen
- Zachte bezem
- Veger en blik
- Vloerwisser
- Toiletborstel
- Afwasborstel
- Emmer
- Stofzuiger
- Vuilniszakken
Probeer tenslotte jouw huishoudelijke werkzaamheden zó uit te voeren, dat je niet onnodig moe wordt en geen lichamelijke klachten (denk aan rugpijn) krijgt. Let zo veel mogelijk op de juiste lichaamshouding en de manier waarop je beweegt bij het uitvoeren van de huishoudelijke werkzaamheden.