De bekende Marokkaanse salade (of bijgerecht) gemaakt van aubergine en tomaten wordt zaalouk genoemd. Zaalouk is een lekkere tapa die je als een tussendoortje kunt eten maar ook als bijgerecht kunt serveren.
WAT HEB JE NODIG
2 aubergines (2 kleintjes of 1 grote)
2 rijpe tomaten
4 teentjes knoflook
zout naar smaak
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel rode paprikapoeder
½ theelepel gemalen komijn
eetlepel fijngesneden koriander
2 tot 3 eetlepels olie
BEREIDINGSWIJZE
Was en schil de aubergines en snijd ze daarna in kleine blokjes. Laat de aubergine in een laag water met de teentjes knoflook en wat zout koken tot ze zacht geworden zijn.
Terwijl de aubergine aan het koken is, snijd je de tomaat in blokjes en bak je ze zacht in de olie in een koekenpan (of in een pannetje met een antiaanbaklaag).
Als de aubergines zacht geworden zijn, giet je ze af en voeg je ze samen met de knoflook bij de tomaten. Voeg de rest van de kruiden toe en laat het nog 10 minuutjes door garen (tot alle vocht verdampt is) terwijl je regelmatig alles omschept.
TIPS
- Je kunt de knoflook ook samen met de tomaten bakken
- Je kunt het velletje van een tomaat heel makkelijk eraf trekken als je die in een bak met kokend water legt
- Je kunt ook olijfolie gebruiken
- Je kunt zaalouk zowel (lauw)warm als koud eten
- Serveer de zaalouk met brood