Een belangrijk onderdeel in het opvoeden, is je kind leren hoe te communiceren. Praten met je kind lijkt erg vanzelfsprekend, het is namelijk iets wat we dagelijks doen, maar de manier waarop kan een hoop uitmaken. Communicatie met je kind zorgt niet alleen voor een goede relatie, maar zal je ook helpen om jouw opgroeiende kinderen klaar te stomen om (op de juiste manier) zelfstandig mee te kunnen doen met de maatschappij.
Soms gaat communiceren met je kind niet van een leien dakje, zowel de ouders als het kind moeten er gewend aan raken en hier in groeien. Dit kun je bereiken door het kind op een jonge leeftijd stimuleren te overleggen, te informeren, de ruimte te geven om op de correcte manier van gedachten te wisselen en te discussiëren.
Het is belangrijk dat een kind het gevoel moet hebben dat er echt geluisterd wordt, er interesse getoond wordt en zich begrepen voelt. Het kind zal meer open staan voor een gesprek wanneer hij of zij merkt dat de ouders echt luisteren en de ruimte bieden om samen oplossingen te bedenken voor zaken waar ouder en kind tegenaan lopen. Dit versterkt niet alleen de band maar zorgt ook voor vertrouwen, zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld. Je zult hierdoor beter weten wat je kind denkt en doet, ook zullen pubers beter aanspreekbaar en te corrigeren zijn. Andere positieve effecten van praten met je kind is dat je als ouderzijnde beter zal kunnen omgaan met gevoelens en frustraties van je kind.
Hieronder volgen enkele tips, sommige zijn natuurlijk voor de hand liggend maar blijken in de praktijk toch niet gemakkelijk te zijn.
VRAGEN STELLEN
Onderweg naar huis kun je vragen stellen over hoe het op school was, wat ze gedaan hebben en hoe ze zich voelden. Probeer een vraag wat gerichter te stellen als je een “ja”, “nee”, “ik weet het niet” of ” het was leuk” te horen krijgt. Op open vragen met een vraagwoord krijg je wat beter antwoord. Als je kind alsnog geen zin heeft om te antwoorden dan kun je het gesprek uitstellen tot een ander moment, misschien is je kind te moe om te praten of heeft het gewoonweg even geen zin.
LUISTEREN
Toon oprechte belangstelling door goed te luisteren naar wat je kind zegt. Naar elkaar luisteren is een belangrijk onderdeel om goed te kunnen communiceren, daarom moet dit van twee kanten komen. Een actief luisterende ouder betekend voor een kind dat hij of zij betrokken is bij het gesprek en zal zich serieus genomen voelen. De kans is daarom groter dat de boodschap overkomt en dat je kind ook naar je luistert. Durf als ouder ook dingen aan te nemen van je kind, laat ze dingen uitleggen en vertellen. We kunnen veel van ze leren en voor je kind is dit goed voor het zelfvertrouwen.
OOGCONTACT
Je kunt beter luisteren door oogcontact te hebben tegelijkertijd is dit een bevestiging voor je kind dat je aandachtig luistert. Houdt ook rekening met het verschil in lengte tussen jou en jouw kind, zorg dat je op gelijke ooghoogte staat.
TOON RESPECT
Praat altijd met respect tegen je kinderen, ongeacht hun leeftijd. Je kind zal met anderen op dezelfde manier praten zoals hij of zij het thuis heeft geleerd.
SAMEN ETEN
Soms is het lastig maar probeer minstens toch een paar keer in de week samen aan tafel te gaan en dit een belangrijk gezinstraditie te maken. Tijdens het eten kun je namelijk in een fijne ontspannen sfeer veel bespreken.
QUALITYTIME
Quality time hoeft niet altijd een duur uitstapje te betekenen. Je kunt vast iets leuks bedenken wat bij de leeftijd van je kind past. Een gezellige picknick, een strandwandeling, ergens iets drinken, een filmavond, gezellig shoppen of gewoon lekker ouderwets een gezelschapspel spelen. Tijdens deze momenten kun je actuele gebeurtenissen bespreken of gewoon bijkletsen.
HELPEN BIJ HET KOKEN EN AFWASSEN
Tijdens het koken of afwassen kun je heel wat bespreken, door het een op een contact zullen kinderen zich speciaal en op hun gemak voelen en ontstaan er de beste gesprekken. Ook kan het voor een kind minder beladen voelen omdat er geen oogcontact is waardoor zo een gesprek voor beide partijen makkelijker te voeren is.
WEES BETROUWBAAR
Laat je kind weten dat hij of zij te allen tijde bij je terecht kan, óók bij afkeurend gedrag en dat alles in vertrouwen verteld kan worden. Lieg hoe dan ook nooit tegen je kind, je zou ook niet willen dat ze tegen je liegen of erger: je betrappen op een leugen.
RELAX
Uiteindelijk komt (meestal) alles goed. Niet alle kinderen zijn hetzelfde en vaak doorlopen ze verschillende fases. Forceer het niet als je kind gewoonweg geen prater is. Vergeet vooral niet om plezier te hebben en zorg voor humor en gezellige gewoontes in huis. Communiceren met je kind hoeft niet altijd op een serieuze manier te gaan. Het belangrijkste is dat je voor ogen houdt dat je vooral met je kind praat dan dat je alleen tegen je kind praat.
NOG ENKELE TIPS:
- Let op lichaamstaal
- Laat je kind zijn of haar emoties tonen
- Vertel dat je van ze houdt
- Vertel over je jeugd
- Gebruik geen kwetsende woorden
- Knuffel je kind
- Geef je kind complimenten
Vind jij communiceren met je kind moeilijk?
5 reacties
Wat een fijne tips! Vooral kalm blijven is wat bij mijn kleintje helpt, vooral als ze boos of zich onbegrepen voelt.
Een high five voor dit artikel. Ik maak mijn kinderen bewust door ze te laten praten, hun mening te uiten en dingen uit te spreken. Wat ik ook belangrijk vind en waar ik mijn best voor doe is dat mijn kinderen voor zichzelf opkomen.
Onlangs heb ik mijn dochter nog uitgelegd wat ruzie maken nu precies is en dat als haar vader en ik een discussie hebben of ” ruzie” zij dit niet dreigend moet opvatten. Niet dat we regelmatig ruzie maken maar ik vind het wel gezond om haar te laten hoe dit gaat en hoe je dit op een volwassen manier doet.
Je hebt helemaal gelijk. Communicatie met je kind is zo belangrijk! Ik heb geen kinderen, maar geef wel les aan kinderen en ik merk dat vooral respect mist tegenwoordig.. Vooral in de chinese cultuur is dit belangrijk, maar ik merk dat het steeds minder wordt. Het is iets wat ze thuis moeten leren al inderdaad.
Goede tips, zelf heb ik geen kind. Maar deze tips ga ik zeker onthouden!
Mooi geschreven! En helemaal mijn ding. Ik zie op mijn werk, maar ook prive, op straat, in de speeltuin, dat veel ouders weinig tot helemaal niet communiceren met hun kinderen. Heel jammer. Voor mij, en gelukkig vele anderen, is het zo vanzelfsprekend.