Het is niet alleen fijn om in een schoon en opgeruimd huis te wonen – een schoon en opgeruimd huis draagt bij aan een gezonder en gelukkiger leven. Het gevoel van rust en controle – leidt tot minder stress en een beter humeur. Toch kan het soms een uitdaging zijn om je huis schoon en opgeruimd te houden – vooral als je een druk leven leidt.
Door bepaalde gewoontes te ontwikkelen en je daar aan vast te houden, kun je het schoonmaken en opruimen makkelijker maken. In deze blog heb ik 9 gewoontes op een rij gezet! Deze gewoontes zorgen voor structuur waardoor je huis langer schoon en opgeruimd blijft en zijn vooral gericht op het voorkomen van rommel en het bijhouden van schoonmaakwerkzaamheden op een consistente basis zodat het huishouden niet opstapelt en te overweldigend wordt.
MAAK ELKE DAG JE BED OP
Elke ochtend je bed opmaken is een eenvoudige maar krachtige gewoonte om je slaapkamer schoon en opgeruimd te houden. Het opmaken van je bed kan namelijk als een startpunt dienen om je slaapkamer op te ruimen. Je begint tevens de dag met een positieve mindset want het opmaken van je bed kan namelijk als een kleine taak worden beschouwd die je succesvol voltooid hebt. Deze prestatie zorgt voor een gevoel van voldoening, motivatie en kan jouw productiviteit gedurende de dag verhogen.
Het opmaken van je bed neemt niet veel tijd in beslag en kan gemakkelijk worden opgenomen in je ochtendroutine.
ZET SPULLEN – NA GEBRUIK – DIRECT TERUG OP HUN PLEK
Leer jezelf aan om – na gebruik – iets op de vaste plek terug te leggen. Door bijvoorbeeld kleding meteen op te hangen of in de wasmand te stoppen, voorkom je dat het op een stoel of op de grond terecht zal komen. Hetzelfde geldt voor andere spullen die je in huis gebruikt.
Door deze spullen meteen op hun vaste plek op te bergen, voorkom je dat het zich tot rommel zal ontpoppen én niet nog meer rommel zal aantrekken.
MAAK EEN VAST OPRUIMRONDJE VOORDAT JE NAAR BED GAAT
Loop elke avond door het huis en ruim datgene op wat niet op de juiste plek ligt. Ruim de woonkamer op, leg kussens en plaids terug op hun plek, ruim de vaat op en maak het aanrecht leeg en schoon.
In de badkamer kun je de wastafel schoonmaken, schone handdoeken voor de volgende dag ophangen, tandenborstels en andere spullen die niet op hun vaste plek liggen, opbergen. Vergeet niet om ook in de gang en op de trap(pen) – tijdens het lopen van de ene ruimte naar de ander – rondslingerende rommeltjes op te ruimen.
Door dit elke avond kort en snel te doen voorkom je dat rommel zich opstapelt en wordt het makkelijker om dagelijks het huis schoon en opgeruimd te houden.
DOE DE DINGEN DIE JE NIET MEER NODIG HEBT WEG
Spullen die je niet meer gebruikt, nemen onnodig veel ruimte in beslag. Maak er daarom een gewoonte van om af en toe kritisch door je spullen heen te gaan om te bepalen wat je nog wel of niet nodig hebt. Kijk in je keukenkasten, keukenlades, controleer je keukengerei – misschien liggen er dubbele spullen tussen, keukenapparatuur die je nauwelijks gebruikt, kapotte oplaadkabels, decoratie etc. Doneer of verkoop al hetgeen wat je niet meer gebruikt of dubbel hebt.
Op deze manier houd je je huis opgeruimd en overzichtelijk en voorkom je dat je onnodige spullen blijft verzamelen.
LAAT VUILE VAAT NIET OPSTAPELEN
Laat vuile vaat niet in de gootsteen of op het aanrecht opstapelen. Maak tijdens het koken gebruik van de tijd als het eten staat te pruttelen of in de oven staat en was tussendoor datgene af wat je voor het koken gebruikt hebt. Zo voorkom je een volle vaatwasser of dat er een berg afwas ontstaat en het afwassen na het eten overweldigend aanvoelt.
Was na het eten meteen de borden, glazen en bestek af of stop alles in de vaatwasser. Zo houd je je keuken opgeruimd en overzichtelijk.
MAAK JE AANRECHT NA GEBRUIK METEEN SCHOON
Maak er een gewoonte van om na elke maaltijd je aanrecht schoon te maken. Veeg kruimels en andere voedselresten weg, maak de kookplaat schoon en zet alles weer op zijn plek. Dit zorgt voor een opgeruimde uitstraling van je keuken én door je aanrecht schoon te houden voorkom je onaangename geuren en bacteriën.
Je zult door het schoonhouden van je aanrecht minder snel geneigd zijn om spullen – die niet op het aanrecht horen – op het aanrecht te laten liggen.
MAAK DE BADKAMER SCHOON
Het is belangrijk om de badkamer regelmatig schoon te maken om onaangename geuren, schimmel en vuilvorming te voorkomen. Maak de wc, de wastafel, de douche en de tegels grondig schoon zodat alles fris en hygiënisch blijft.
Door de badkamer dagelijks bij te houden, voorkom je dat het een grote en tijdrovende schoonmaakklus wordt.
STOFZUIG EN DWEIL DAGELIJKS
Stof, vuil en haren kunnen zich snel ophopen op vloeren en tapijten en dragen bij aan een onhygiënische en rommelige uitstraling. Door dagelijks of regelmatig te stofzuigen en te dweilen, houd je je huis schoon en fris. Het vermindert ook de kans op allergieën en andere gezondheidsproblemen die veroorzaakt kunnen worden door ophoping van stof en vuil.
Door regelmatig te stofzuigen verleng je de levensduur van je vloeren en tapijten. Stof en vuil kunnen namelijk krassen en slijtage veroorzaken.
HOUD SCHOONMAAKSPULLEN BINNEN HANDBEREIK
Zorg ervoor dat je je schoonmaakspullen (eventueel in een draagbare schoonmaakkit) binnen handbereik hebt door bijvoorbeeld een paar microvezeldoeken, allesreiniger en een stofzuiger in de buurt van de plekken waar je ze het meest nodig hebt te leggen. Dit bespaart tijd en moeite tijdens het schoonmaken omdat je niet steeds heen en weer hoeft te lopen om de benodigde spullen te verzamelen – en dat niet alleen – het kan ook helpen bij het opbouwen van goede schoonmaakgewoonten.
Als je de benodigde spullen gemakkelijk kunt pakken, ben je eerder geneigd om kleine schoonmaaktaken uit te voeren en voorkom je dat je taken voor je uit blijft schuiven.
Met deze “simpele” gewoontes zul je je huis – zonder dat het te veel tijd of moeite kost – schoon en opgeruimd houden. Probeer hiernaast gebruik te maken van een vaste schoonmaakplanning voor de schoonmaaktaken die je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks wil uitvoeren. Plan deze taken in en probeer je zo goed mogelijk aan deze planning te houden.
Door het hele gezin bij het schoonmaken te betrekken en de taken te verdelen, wordt het huishouden een gedeelde verantwoordelijkheid. Hierdoor ontwikkel je als gezin vaste gewoontes voor een schoon en opgeruimd huis.