Tijdens de maand Ramadan zijn er verschillende doelen die men probeert te bereiken. Ik vroeg laatst op Instagram naar de Ramadan doelen en wat men wilde bereiken tijdens de maand Ramadan. We willen allemaal het maximale uit de maand Ramadan halen – dat is een doel op zich. Maar hoe doen we dat en belangrijker nog, hoe behouden we wat we hebben opgebouwd?
Ramadan kan worden gezien als een soort school, waarin we ons 30 dagen lang bezighouden met het trainen van onze nafs (ego/ziel) en het aanleren van discipline. We willen bepaalde gewoontes afleren en tegelijkertijd nieuwe en betere gewoontes ontwikkelen of eigen maken.
Maar net als bij alles zijn er ook valkuilen tijdens de Ramadan. Een veelvoorkomend valkuil is dat we te veel of alles te perfect willen doen. De kans is groot om een terugval te krijgen omdat het te intensief en overweldigend wordt. Om een ‘Ramadan burn-out’ te voorkomen, is het dus belangrijk om je te concentreren op het stellen van eenvoudige, haalbare en realistische Ramadan doelen. Liever enkele (kleine) doelen die je kunt verwezenlijken dan talloze Ramadan doelen die je uiteindelijk niet zult uitvoeren en je alleen maar vermoeien en afleiden van wat je werkelijk zou willen bereiken.
Door kleine en consistente daden tot gewoontes te ontwikkelen, kunnen we deze na de Ramadan beter vasthouden. De Profeet (Allahs vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd dat de meest geliefde daden bij Allah, daden zijn die constant worden uitgevoerd, zelfs als ze klein zijn.
Om doelen te bereiken moet je ze eerst stellen want als je een helder doel voor ogen hebt, kun je makkelijker jouw gedrag of houding beïnvloeden en je volledig richten op wat nodig is om je doel te bereiken.
RAMADAN DOELEN STELLEN
Je bent wanneer je doelen concreet stelt – beter in staat om echt na te denken over wat je wil verbeteren of veranderen in je dagelijkse leven. Het helpt je om te bepalen welke stappen je moet zetten en welke keuzes je moet maken om je doel te bereiken. Zo kun je gericht werken aan het realiseren van jouw doelen en ben je in staat om succesvol veranderingen aan te brengen in je leven.
Doelen zijn ook een onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling. Door doelen te stellen blijf je groeien en daag je jezelf uit om steeds nieuwe en betere stappen te zetten, om groter te denken en het beste uit jezelf te halen. Door uit je comfort zone te stappen en uitdagingen aan te gaan, kun je dingen bereiken waarvan je niet eens wist dat je ze kon. Hierdoor zul je merken dat je steeds meer zelfvertrouwen krijgt en beter in staat bent om jezelf te overtreffen.
Wanneer je in een groeimodus zit, zul je ook merken dat je niet langer genoegen neemt met minder. Je zult blijven streven naar nieuwe uitdagingen en manieren om jezelf verder te ontwikkelen en je zult merken dat dit niet alleen leidt tot persoonlijke groei maar ook tot een gevoel van voldoening.
HOE STEL JE DOELEN OP?
Om Ramadan doelen op te stellen is het belangrijk om te weten waarom je deze doelen wil bereiken. Dit betekent dat je moet nadenken over wie, wat, waar, wanneer, hoe en vooral het waarom van de gewoonte waar je naartoe wilt werken. Wie wil je bijvoorbeeld tevredenstellen? Wanneer je een doel stelt om anderen tevreden te stellen, zul je niet lang gemotiveerd blijven. Wanneer je echter een doel stelt om bijvoorbeeld Allah tevreden te stellen, zal dit je blijven motiveren totdat je het doel hebt bereikt. Zelfs als je het – tijdens het proces naar je doel toe – moeilijk hebt.
Het is ook belangrijk dat jouw Ramadan doelen echt van jou zijn en niet een kopie is van iemand anders. Hoewel we elkaar kunnen inspireren en motiveren en elkaar kunnen aanmoedigen in het goede – kunnen we niet precies hetzelfde doen qua aanbidding en het behalen van persoonlijke doelen. Onze omstandigheden en persoonlijkheden verschillen van elkaar – we hebben namelijk allemaal onze eigen sterke en zwakke punten. Houd dus rekening met jouw eigen omstandigheden en mogelijkheden.
HOE BEHAAL JE JE DOELEN
Houd je Ramadan doelen bij het opstellen kort en realistisch. Het is belangrijk dat ze haalbaar zijn. Als een doel niet realistisch is, is het gedoemd te mislukken.
Deel je Ramadan doelen op in kleine doelen. Bedenk wat je in 29 dagen kunt bereiken. Een algemeen doel zoals “het beste uit de maand Ramadan halen” is niet heel concreet. Door subdoelen toe te voegen, creëer je als het ware een stappenplan voor jezelf. Dit maakt je doel behapbaar, overzichtelijk en makkelijker te bereiken. Wanneer je te veel doelen hebt, zul je steeds moeten jongleren en kun je minder aandacht aan elk doel besteden. Als je slechts twee doelen kunt behappen, focus dan op die twee.
Schrijf je doelstellingen ook op. Wanneer je je doelen opschrijft, laat je zien dat je ze belangrijk vindt en verplicht je jezelf om er bewust mee bezig te zijn – je programmeert jezelf dus om er écht aan te werken.
Na het opschrijven komt actie – je moet er natuurlijk wel aan werken! Om ervoor te zorgen dat je je doelen niet vergeet, is het belangrijk om ze regelmatig te bekijken. Hang ze bijvoorbeeld aan de muur in je keuken, op een prikbord of zet ze als reminder in je telefoon. Zo word je er dagelijks mee geconfronteerd.
Houd je voortgang bij door regelmatig te evalueren. Hierdoor weet je of je goed op weg – richting jouw doel zit. Het zorgt voor motivatie en energie om door te gaan. Je kunt als je merkt dat je niet op schema ligt op tijd bijsturen.
Een andere manier om je doelen te behalen en nog concreter te maken, is door ze om te zetten in een SMART-doel. Door je doel SMART te maken, wordt het iets gemakkelijker om het ook daadwerkelijk te bereiken. Je maakt voor jezelf duidelijk wat je precies wil bereiken, hoe je het wil bereiken, wanneer je het wil bereiken, wat je ervoor moet doen en hoe realistisch het doel is.
Specifieke doelen zijn essentieel om gefocust te blijven tijdens de Ramadan. Om een specifiek doel te stellen, kun je wederom de vijf W’s (wie, wat, wanneer, waar en waarom) gebruiken. Een voorbeeld van een specifiek doel is: “ik wil de hele Qor-aan uitlezen in de maand Ramadan”. Dit doel is duidelijk en uitvoerbaar.
Als je doel vaag en algemeen is zoals “ik wil misschien de Qor-aan uitlezen”, is het niet specifiek genoeg. Hoewel het goed is om te proberen, moet je ervoor zorgen dat je specifieke doelen stelt om gemotiveerd te blijven en gericht te werken aan het bereiken van je doel.
Je kunt je doel meetbaar maken door een concrete hoeveelheid te bepalen, zoals het aantal juz of ‘hizb dat je per dag wilt lezen om de Qor-aan in +/- 20 dagen uit te lezen. Dit maakt het gemakkelijker om je voortgang bij te houden en te zien of je op schema ligt om je doel te bereiken.
Het is belangrijk dat je doel acceptabel is, dat het iets is wat je echt wilt en waar je volledig achter staat. Het moet ook actiegericht zijn en aangeven wat je precies gaat doen om je doel te bereiken. In het geval van het uitlezen van de Qor-aan betekent dit dat je een plan moet hebben waarin staat hoeveel bladzijdes je elke dag zou moeten lezen en dat je dit ook daadwerkelijk gaat doen.
Een doel moet ook realistisch en haalbaar zijn en passen bij je mogelijkheden en beperkingen. Het is bijvoorbeeld niet realistisch om te verwachten dat je de hele Qor-aan in één dag uitleest of dat je überhaupt de Qor-aan in zijn geheel uitleest terwijl je eigenlijk geen woord Arabisch kunt lezen. Door realistische doelen te stellen, voorkom je frustratie en teleurstelling en blijf je gemotiveerd om je doel te bereiken.
Tot slot is het belangrijk dat je doel tijdgebonden is – dat er dus een deadline aan verbonden is. Voor Ramadan doelen geldt dit des te meer omdat je slechts 29 dagen hebt om je doelen te bereiken. Het is dus belangrijk om realistisch te zijn over wat je binnen deze periode kunt bereiken. Door een specifieke einddatum te kiezen, kun je jezelf motiveren om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat je je doel op tijd bereikt. Gebruik daarom de 29 dagen van de Ramadan als richtlijn bij het stellen van je Ramadan doelen.
Door je doel SMART te maken, maak je het dus concreter en gemakkelijker te behalen. Het geeft je ook een duidelijke richting om te volgen en helpt je bij het bijhouden van je voortgang. Het binden van je doelen aan een tijdsspanne geeft een gevoel van urgentie wat je kan helpen om je doelen te bereiken.
PLANNING MAKEN
Nu je jouw Ramadan doelen helder hebt geformuleerd, is het tijd om een plan te maken om deze doelen te bereiken. Maak een gedetailleerd plan en stel een tijdschema op zodat je jouw activiteiten in een agenda kunt inplannen. Wijs tijd toe aan elk doel dat je hebt gesteld.
Het is belangrijk om rekening te houden met jouw verplichtingen en dagelijkse verantwoordelijkheden. Bepaal hoeveel tijd je dagelijks kunt besteden aan het behalen van jouw doelen. Gebruik hiervoor de formule: 24 uur – slaaptijd, school/werktijd, gezinsverantwoordelijkheden = Ibadah-tijd. Zo zorg je ervoor dat je jouw tijd efficiënt gebruikt en jouw doelen kunt bereiken.
Moge Allah deze Ramadan voor ons allemaal productief en gezegend maken.
Volg je me al op instagram? Op mijn instagram story deel ik de laatste koopjes, nieuwtjes en updates.