Artisjokken zijn niet alleen gezond, maar ook ontzettend lekker. Je kunt artisjokken op verschillende manieren bereiden en ze zijn een lekkere toevoeging in allerlei gerechten: van salades tot tajines.
Artisjokken zijn een goede bron van vezels, vitamine C, kalium, foliumzuur en antioxidanten. De bladeren van de artisjok bevatten bovendien een stofje dat bekend staat als cynarine, een stofje die het cholesterolgehalte in het bloed kan verlagen.
Al met al het is een heerlijke en gezonde groente die je op veel verschillende manieren kunt bereiden én eten. Ik serveer het vaak als salade of ik verwerk artisjokkenharten in een lekkere tajine met doperwten.
Probeer dit snelle en makkelijke recept uit en geniet van de smaak en textuur.
WAT HEB JE NODIG
3 artisjokken
1 citroen
2 aardappelen
1 wortel
handjevol sperziebonen
1 theelepel (2 gram) zwarte peper
3 eetlepels mayonaise (of naar smaak)
1 eetlepel fijngehakte koriander
Zout naar smaak
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de lange steel en was de artisjokken goed onder koud water. Snijd de artisjokken door twee en leg ze in een grote pan met water. Zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn in het water. Snij een halve citroen in plakjes en voeg ze bij de artisjokken toe. Voeg zout naar smaak toe. Laat de artisjokken ongeveer 45 minuten koken of tot de bladeren gemakkelijk loskomen van het vruchtvlees. Haal de artisjokken uit het water en laat ze afkoelen.
Snijd de wortels, sperziebonen en aardappelen in blokjes en kook ze in gezouten water tot ze gaar zijn. Laat alles in een kom afkoelen en meng het met de mayonaise, zwarte peper en gesneden koriander. Voeg naar smaak eventuele extra ingrediënten toe.
Haal het harige ‘hooi’ uit de artisjok en vul het met de aardappelsalade. Maak een dressing van (olijf)olie, zout en azijn zodat je de bladeren erin kunt deppen.
Je kunt de bladeren één voor één afpellen en door de bladeren tussen je tanden te plaatsen kun je het zachte vruchtvlees eraf trekken met je tanden.
TIPS
- Je kunt groenten naar wens toevoegen
- Je kunt het kruiden zoals je wil
- Laat de salade eventueel een uurtje in de koelkast staan voordat je het serveert, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Bekijk de reel van dit recept op instagram
Volg me op instagram story voor de laatste koopjes, kooktips, nieuwtjes en updates.