Kinderen krijgen zowel op de basisschool als op het voortgezet onderwijs geregeld huiswerk mee, hoe ouder het kind hoe meer huiswerk ze mee naar huis krijgen. Met de tijd wordt huiswerk een vast onderdeel in de dagelijkse planning van het gezin.
Nu de scholen weer begonnen zijn kan huiswerk je een ware strijd met je kind opleveren, het is weer even zoeken naar de juiste balans tussen (buiten) spelen en huiswerk maken. Je vraagt jezelf vaak af wat nou het juiste moment na school is om huiswerk te maken. En hoe stimuleer je een kind om na een lange schooldag ook daadwerkelijk zijn of haar huiswerk te maken, wat kun je als ouder doen om het huiswerk goed te laten verlopen?
ENKELE TIPS OM TE HELPEN
- Neem als ouder een positieve houding, laat nooit aan je kind merken dat je het huiswerk eigenlijk te veel of onzinnig vindt. Toon oprechte belangstelling voor het huiswerk en waar ze mee bezig zijn op school, hierdoor zal jouw kind zich beter inspannen.
- Zorg voor een vaste, rustige en opgeruimde plek in huis waar het huiswerk geconcentreerd gemaakt, geleerd en bewaard kan worden. Dit kan de keukentafel zijn, een bureau in de werkkamer, woonkamer of gewoon een bureau in de slaapkamer van jouw kind. Zorg ook voor de juiste materialen die nodig zijn om het huiswerk naar behoren te maken.
- Laat je kind na school even ontspannen voor het aan huiswerk begint, toon belangstelling en geef je kind de kans om verhalen over school te vertellen.
- Zoek uit wat een goed tijdstip is binnen jullie gezin om huiswerk te maken en laat je kind dagelijks op een vast tijdstip huiswerk maken. Betrek je kind hierbij en maak goede afspraken hierover. Vermijd het maken van huiswerk vlak voor bedtijd.
- Maak samen met je kind een overzichtelijke planning en help je kind met het verdelen, plannen en organiseren van het huiswerk.
- Bied je hulp aan maar ga niet het huiswerk van je kind maken. Stimuleer je kind om alles zoveel mogelijk zelf op te lossen.
- Zoek eerst uit welke methode (bij rekenen bijvoorbeeld) de leerkracht gebruikt bij bepaalde lesstof. Hierdoor voorkom je dat je kind in de war raakt en een verkeerde manier (van sommen oplossen) aanleert.
- Laat je kind met een makkelijke taak beginnen en wissel leer en maakwerk met elkaar af, zorg voor pauzes bij veel huiswerk.
- Maak afspraken over het nakijken en overhoren. Vooral bij tafels en topografie zal het nodig zijn dat de ouder helpt bij het oefenen en overhoren.
- Prijs, stimuleer en steun je kind, dit motiveert je kind om door te gaan. Geef een compliment bij goede inzet en geef iets lekkers tijdens het maken van (moeilijk) huiswerk.
- Bespreek met de leerkracht wat er wordt verwacht met betrekking tot het huiswerk. Breng de leerkracht ook op de hoogte als je kind moeite heeft met het maken van huiswerk en huiswerk om wat voor reden dan ook steeds een strijd wordt, zoek samen uit waar deze motivatieproblemen vandaan komen.
Op dit pinterest bord kun je leuke voorbeelden vinden
2 reacties
hiermee kan ik het toepassen bij mijn kinderen
ik kan het niet niet downloaden… de link werkt niet van ‘TIPS EN 12 IDEEËN OM JE KIND TE HELPEN BIJ HET MAKEN VAN HUISWERK ‘