Het is elke dag een uitdaging om in de Ramadan goed op koers te blijven wat Ibadah (aanbidding) betreft. Je bent de hele dag bezig met werken, studeren, het verzorgen van de kinderen en klusjes in het huishouden. Aan het einde van de dag ben je vooral in de keuken te vinden en ben je bezig met het bereiden van een iftarmaaltijd voor jouw gezin. Eenmaal alles bereid is, moet je de tijd, kracht en energie zien te vinden voor Ibadah. Eigenlijk willen we in de Ramadan ons niet alleen bezig houden met koken maar zouden we ons ook meer willen concentreren op andere zaken zoals het bidden van Taraweeh’, het reciteren van de Qor-aan en het verrichten van Dhikr.
De Ramadan draait uiteraard niet alleen om het eten maar feit blijft dat er gekookt en gegeten moet worden. Het hangt van de grootte en behoefte van je gezin af hoeveel en hoelang je kookt – hoe groter een gezin hoe meer er gekookt moet worden met als gevolg dat je dus langer in de keuken staat. Ik heb daarom een paar tijdbesparende tips hoe je de Ramadan succesvol kunt doorstaan zonder uren in de keuken door te hoeven brengen.
WEEKMENU
Het is een hele opgave om elke dag opnieuw een menu te verzinnen, het bedenken kan evenveel (of zelfs meer) tijd en moeite kosten dan het koken zelf. Het opstellen van een weekmenu kan een hoop schelen, je hoeft maar één keer in de week op zoek te gaan naar ideeën en recepten. Een ander voordeel van een weekmenu is dat je gerichter boodschappen kunt doen. Mocht je tussendoor iets lekkers tegenkomen of een nieuw recept ontdekken op internet, dan kun je het alvast inplannen voor de week erna.
BOODSCHAPPEN
Sla een voorraad boodschappen in, koop wat meer van de meest gebruikte ingrediënten zoals vlees, rijst, pasta, brood, olie en kruiden. Dit scheelt je steeds een uitje naar de supermarkt, je bespaart niet alleen tijd maar ook geld!
INVRIEZEN
Word beste vrienden met je vriezer! Snijd het vlees voor, marineer het en stop het in de vriezer. Snijd (in de hakmolen) basisgroenten voor die je nodig hebt voor het maken van soep en stop ze in de vriezer, tijdens het koken van je soep kun je alles zo in de pan gooien (zonder het te ontdooien), dit kun je ook met andere soorten groenten (die je vaak nodig hebt) doen.
DE KEUKEN
Zorg voordat je met koken begint voor een opgeruimd aanrecht, een lege gootsteen en een leeggeruimde vaatwasser. Na een lange (werk)dag is het fijn om in een opgeruimde en schone keuken met het koken te beginnen. Zet alles wat op je aanrecht staat in de kast en laat alleen hetgeen staan wat je daadwerkelijk zult gebruiken, zo houd je ruimte over en heb je ook minder schoonmaakwerk.
KOKEN
Ben je een gerecht aan het maken met verschillende ingrediënten? Leg dan alle ingrediënten alvast klaar en snijd alvast de groenten die je zult gebruiken (voor zover dit kan). Je hebt misschien wel diverse schaaltjes nodig maar dit heb je zo weer afgewassen als je klaar bent. Gebruik bij het schoonmaken en snijden van de groenten een schaal voor afval. Ben je wat uitgebreider aan het koken? Vul je gootsteen met een sopje, zo kun je alles na gebruik meteen afwassen.
TAAKVERDELING
Tafel dekken, fruit snijden, vaatwasser legen, tafel opruimen etc., geef alle gezinsleden – jong en oud – een taak. Jonge kinderen zullen met veel plezier willen helpen. Wees ook duidelijk naar je partner toe en vertel wat voor soort hulp je verwacht.
SCHOONMAKEN
Heb je geknoeid? Maak het dan meteen schoon, anders zul je moeite moeten doen om de opgedroogde gemorste saus weer weg te krijgen.
Is je pannetje opgezet en is alles aan het koken? Ruim dan – terwijl het eten lekker aan het pruttelen is – alles wat je uit de kast getrokken hebt op, zet alles weer terug op zijn plek en was al je gebruikte spullen/keukengerei af en droog het meteen hierna af. Ga ook nog met een doekje over je aanrecht heen, veeg de keuken en dweil als het kan nog even de vloer.
Terwijl je het eten aan het bereiden was heb je dus meteen kunnen zorgen voor een opgeruimde keuken. Na een lange warme dag hoef je na het eten niet meer aan de keuken te denken maar alleen aan het serviesgoed die gebruikt is tijdens de iftar.
TEN SLOTTE
Pijnig jezelf niet met de gedachte dat alle tijd die je in de keuken doorbrengt, verspilde tijd is. Zolang je niet overdrijft en bezig bent met het maken van simpele lekkere dingen voor jouw gezin, kun je óók dit als een vorm van aanbidding zien. Je doet je best om te koken voor jouw vastende gezin en voorziet ze van een heerlijke maaltijd en zorgt bij het verbreken van het vasten voor een aangename gezellige tafel waar jullie samen als gezin van kunnen genieten. Hiervoor zul je ook zeker voor beloond worden en hopelijk zal deze beloning vermenigvuldigd worden tijdens de ramadan, net als alle andere goede daden.
NOG ENKELE TIPS
- Luister tijdens het koken naar een lezing of naar de Qor-aan, of verricht Dhikr
- Restjes eten kun je bewaren voor de suhoor
- Maghreb (het moment van het verbreken van het vasten) is best laat om (doordeweeks) bij anderen te kunnen eten, maak met je zussen, vriendinnen, moeder of schoonmoeder een afspraak om eens voor elkaars gezinnen te koken. Zo creëren jullie tussendoor een “vrije dag” en kun je bijkomen van al het bakken en koken
- Kook voor twee dagen
- Maak als je toch bezig bent extra hapjes voor in de vriezer
3 reacties
Je zegt bij invriezen dat je vlees kunt marineren en invriezen. Hoe ga je daarmee om…wel gewoon marineren met olie? En bij gebruik laten ontdooien of zo in de oven gooien? Help me out please! Net een start gemaakt met de marinade, maar kreeg ineens twijfels.
Je kunt het precies zo kruiden als je wilt. Je hoeft geen olie te gebruiken dat kun je later tijdens het bakken van je vlees toevoegen. Je kunt het laten ontdooien maar het kan ook meteen in een pan of oven (hangt van het soort vlees af – kipfilet plakt bijvoorbeeld tijdens het bakken aan elkaar).
Goeie tips inderdaad! Doordeweeks wordt er hier simpel gekookt,harira plus hapje,maar in het weekend ietsje meer.