Een opgeruimd huis draagt bij aan innerlijke rust – dit was het eerste wat bij me op kwam na het lezen van de antwoorden op mijn Instagram-vraagsticker.Ik vroeg op Instagram mijn Instafamily (volgers) hoe het met ze ging. Veel hebben aangegeven dat ze zich vermoeid en overbelast voelen. Ik kreeg het gevoel dat velen een race tegen de klok aan het houden zijn en moeite hebben met alle ballen in de lucht zien te houden. We leven in een wereld waar op dit moment van alles gaande is en alles snel lijkt te gaan. We hebben veel zorgen en moeten een balans zien te vinden tussen wat er om ons heen gaande is en de alledaagse verantwoordelijkheden binnen ons leven/gezin.
EEN OPGERUIMD HUIS
Als opruimcoach en door mijn persoonlijke ervaring weet ik dat de toestand van je huis heel veel invloed heeft op hoe je je voelt. Terwijl een opgeruimd huis voor rust zorgt, zorgen rondslingerende spullen en onafgemaakte (lees: uitgestelde) huishoudelijke klusjes – die maar blijven opstapelen – voor een opgejaagd gevoel. In het laatste geval zorgt de voortdurende stroom prikkels ervoor dat je je niet goed kunt ontspannen.
Wist je dat een omgeving ook invloed kan hebben op onze besluitvorming? Het blijkt voor velen moeilijk te zijn om heldere keuzes te maken in een rommelige omgeving.
Een opgeruimd huis is dus meer dan alleen iets wat voor het oog is. Je hebt de rust van een ruimte nodig om bij te komen, los te laten en te ontspannen. Het zorgt voor structuur, orde, productiviteit en concentratie. Opruimen klinkt heel eenvoudig en simpel, maar in de praktijk blijkt dat opruimen en je huis opgeruimd houden voor velen niet zo heel makkelijk is. Met deze opruimtips zorg je weer voor orde en innerlijke rust!
BEGIN KLEIN
Kies een specifieke ruimte of zone en breek de taak in kleine behapbare taken zoals het opruimen van een hoek of het herordenen van een lade. Door stap voor stap te werken naar een opgeruimd huis, kun je de klus overzichtelijk houden en voorkomen dat je ontmoedigd raakt.
Verdeel je huis of ruimtes in zones. Hierdoor behoud je niet alleen overzicht, maar maakt het opruimen ook gerichter en makkelijker.
MINIMALISEREN
Bedenk welke spullen je écht nodig hebt en welke je kunt loslaten. Door bewust te kiezen, regelmatig opnieuw te beoordelen en los te laten, creëer je ruimte én tijd. Minder spullen in huis betekent minder tijd nodig om op te ruimen.
Minimalisme is geen tijdelijke trend of een hype; het is een leefstijl.
OPBERGMATERIALEN
Geef al je spullen een vaste plek en maak gebruik van opbergmaterialen. Opbergmaterialen zijn onmisbaar in een opgeruimd huis – het zorgt voor een nette uitstraling en je kunt snel iets vinden en opbergen omdat je je spullen een vaste plek hebt gegeven.
Investeer in opbergmaterialen zoals manden, planken en lades om spullen een vaste plek te geven.
DAGELIJKSE OPRUIMMOMENTEN
Neem elke dag de tijd om op te ruimen. Door spullen op hun vaste plek terug te leggen, voorkom je dat rondslingerende spullen tot rommel ontpoppen. Deze dagelijkse gewoonte houdt je huis opgeruimd en voorkomt dat je later voor een grote opruimuitdaging staat.
Probeer je vast te houden aan een avond opruimroutine door elke avond 15 à 20 min “snel” op te ruimen.
Ten slotte is het belangrijk om te weten dat een opgeruimd huis ook een vorm van zelfzorg is. Je verdient het om in een omgeving te zijn die rust en orde uitstraalt, waar je kunt ontspannen en ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Dus, terwijl je aan het opruimen bent, ben je eigenlijk bezig met zelfzorg op zijn best.
Breng orde in je dagen en focus in je doelen met de Happy Organized Home huishoudplanner