Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd! Je kent de uitdrukking vast wel. Een rommelige huis of omgeving leidt vaak tot een chaotisch gevoel – je kunt je slecht concentreren, je bent minder productief en je mentale gezondheid kan er op achteruit gaan omdat rommel invloed heeft op je stemming en op lange termijn zelfs stress kan veroorzaken. Daarom wordt er vaak gezegd “een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.
Door op te ruimen, kun je weer orde, rust en structuur creëren en de controle over je huis en spullen herstellen. Omdat opruimen niet voor iedereen een makkelijke klus is, heb ik een aantal opruimtips op een rij gezet.
EEN OPGERUIMD HUIS
Het kan heel overweldigend aanvoelen als je meteen aan een groot opruimproject begint en veel moet uitzoeken en op moet bergen. Focus op de gebieden die het meest belangrijk zijn of het gemakkelijkst op te ruimen is. Dit kan betekenen dat je je werkplek op orde brengt als je veel vanuit huis werkt of dat je je slaapkamer opruimt als dit de plek is waar je je graag ontspant. Vraag eventueel hulp aan iemand uit je omgeving of bijvoorbeeld een professional organizer die je kan helpen met opruimen als je het moeilijk vindt om alleen op te ruimen.
Bedenk een leuke beloning voor jezelf als je klaar bent met opruimen.
Maak een planning. Wil je elke dag kort een ruimte aanpakken of reserveer je liever één dag per week om grondig op te ruimen? Maak een lijst met al hetgeen wat je wil opruimen. Dit helpt je om gericht te werken en voorkomt dat je dingen over het hoofd ziet. Bepaal hoeveel tijd je wil besteden aan het opruimen door voor elke ruimte of gebied een tijdslimiet vast te stellen.
Ruim niet alles in één keer op, maar deel de klus op in kleine stukken. Dit maakt het overzichtelijker en minder zwaar.
Doe de dingen die je niet meer gebruikt weg. Opruimen begint namelijk met het wegdoen van dingen die we niet meer nodig hebben, kapot zijn of waarvan je weet dat je ze nooit meer gaat gebruiken. Dit kan van kleding tot oude documenten zijn. Zo kun je de hoeveelheid spullen (die zich steeds tot rommel ontpoppen) in huis minderen. Daarnaast creëer je ruimte die je vast goed kunt gebruiken.
Probeer elke dag een klein stukje op te ruimen zodat opruimen een vaste gewoonte zal worden – dit hoeft max. 15 minuten te duren.
Gebruik drie dozen: één voor de dingen die je wilt houden, één voor de dingen die je wilt weggooien of weggeven en één voor de dingen die je wilt uitstellen (om later uit te zoeken). Zo kun je snel beslissen wat je wil houden en wat je weg wil doen. Berg je spullen – na het uitzoeken en sorteren – op een vaste en logische plek op. Maak eventueel gebruik van opbergsystemen zoals opbergboxen of mandjes.
Door alles een vaste plek te geven voorkom je dat spullen rondslingeren. Het zorgt er ook voor dat je – na gebruik – veel makkelijker spullen zult opbergen.
Een opgeruimd huis zorgt dus voor een opgeruimd hoofd en door dagelijks kort op te ruimen, overbodige spullen weg te doen en al je spullen een vaste plek te geven, voorkom je dat rommel zich nogmaals opstapelt. Maak een dagelijkse planning voor het bijhouden en creëer een vaste routine zodat alles opgeruimd blijft.
Opruimen is een proces dat tijd kost. Wees geduldig en focus op de voortgang die je maakt in plaats van wat je nog allemaal moet doen.